background

Gula fläcken

Om Gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken, så kallad makuladegeneration, har varit den vanligaste orsaken till bestående synnedsättning hos äldre personer i Sverige och övriga västvärlden.

Oftast drabbas personer över 65 år, men problemen kan även uppstå tidigare. Sjukdomen kan komma smygande eller plötsligt.

Torra förändringar i gula fläcken

Den torra formen är vanligast och utgör 80 procent av fallen. De torra förändringarna kommer långsamt och bryter gradvis ner syncellerna i gula fläcken. Synen försämras långsamt under flera år. Man ser suddigt och otydligt. Ett vanligt symptom är att det uppkommer små blinda punkter eller fläckar i synfältet.

Detta märks särskilt tydligt när man till exempel läser tidningen. Än finns ingen beprövad medicinsk behandling mott torra förändringar i gula fläcken.

Information

Du kan komma till oss på remiss från optiker/husläkare/sjukhus eller Du kan själv boka tid utan remiss via länken nedan, eller mejla/ringa oss.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 330 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt. Utöver landstingsuppdraget samarbetar vi med försäkringsbolag samt erbjuder undersökningar och operationer till privatbetalande patienter.

Boka tid

Våta förändringar i gula fläcken

Den våta formen är betydligt ovanligare och kan dyka upp från en dag till en annan. Vid våta förändringar bildas det nya blodkärl bakom näthinnan som läcker blod och vätska in under den gula fläcken. Detta skadar gula fläcken och gör att syncellernas funktion försämras.

Våta förändringar har vanligen ett snabbt förlopp. Det vanligaste symtomet är att raka linjer ser krokiga ut. Så småningom kan synen i mitten av synfältet gå förlorad och du ser en suddig mörk fläck i det centrala seendet.

Förebyggande åtgärder

Internationella studier har visat att genom att äta mycket frukt och grönt samt undvika att röka kan risken för att få sjukdomen minska.

Vi på Optalmica ögonklinik har den modernaste utrustningen för en tredimensionell kartläggning av gula fläcken, så kallad OCT (Optical CoherenceTomography). Denna undersökning möjliggör tidig diagnosticering av åldersförändringar i gula fläcken så att eventuell behandling kan sättas in utan fördröjning.

Gula fläcken

"Våta" förändringar i gula fläcken

Optalmica ögonklinik

Ögonsjukvård inom vårdvalet

Optalmica ögonklinik är auktoriserade av Region Uppsala för:

  • Specialiserad ögonsjukvård i öppenvård
  • Kataraktoperationer

Vi välkomnar patienter från hela landet inom Lagen om valfrihetsystem (LOV). Landstingstaxa för specialistläkarbesök eller gråstarrsoperation är 330 kr. Frikort gäller.

Välja ett av följande för att boka tid:

  • Fyll i kontaktformuläret nedan
  • Mejla oss på: info@optalmica.se
  • Ring oss på: 016 2006460

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 om du tex behöver nytt recept eller om du önskar omboka en tid. Via 1177 är det säkert att ange personnummer och vi kan då hjälpa dig via den sidan.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende du inte tror att vi kan hjälpa dig med via 1177 ELLER om du önskar diskutera Privat Förundersökning eller Operation - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka. Vi ringer upp dig så snart vi får möjlighet.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.