Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv. Vid glaukom kan bortfall uppstå på olika ställen i synfältet vilket kan upplevas på olika sätt. Man brukar beskriva det som att synen försvinner fläckvis.
Vid glaukom är ofta trycket i ögat förhöjt men glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck. Uppskattningsvis har ca 200 000 svenskar glaukom.
Studier visar att cirka hälften av dessa har sjukdomen utan att veta om det.
Glaukom är vanligast i högre åldrar. Vem som helst kan få glaukom, men ärftlighet har en viss inverkan. Har man en förälder eller ett syskon med glaukom är risken något större att drabbas.
I början av sjukdomen har man inga symtom alls. När man börjar märka av sitt glaukom har synen ofta påverkats rejält. Kanske är det svårt att följa bilden när man tittar på teve, eller att se allt när man är ute och promenerar.
Man kan aldrig få tillbaka den syn som man har förlorat. Därför är tidig upptäckt mycket viktig.
Det går bra att prata med sin husläkare eller optiker om sina funderingar. Precis som husläkare har optikern möjlighet att skriva remiss till ögonläkare. Det är alltid en ögonläkare som sköter utredning, ställer diagnos och sätter in eventuell behandling.
Undersökningen är smärtfri. Trycket i ögat mäts med hjälp av en tryckmätare. Synfältet och ögonbotten kontrolleras för att se om synnerven har skadats.
Behandlingen vid glaukom syftar till att sänka trycket i ögat och på så sätt fördröja och förhindra att synnervsskador utvecklas.
Vanligaste behandlingen är ögondroppar som sänker ögontrycket. För att få ytterligare trycksänkande effekt kan man kombinera olika preparat.
Genom laserbehandling kan man öka avflödet av kammarvatten och därmed minska ögontrycket. Man försöker helt enkelt att få kammarvätskan att passera ut lättare. Det finns två varianter av laserbehandlingar; SLT och ALT. Båda laserapparaterna finns hos oss på Optalmica ögonkliniker. Behandlingen utförs i samråd med Din läkare vid ett mottagningsbesök.
Operation görs exempelvis när den önskade trycksänkande effekten med ögondroppar eller laserbehandling inte är tillräcklig. Operationen görs vanligen under lokalbedövning. Målet är att få kammarvattnet att lämna ögat lättare och sänka ögontrycket.
Du kan komma till oss på remiss från optiker/husläkare/sjukhus eller Du kan själv boka tid utan remiss via länken nedan, eller mejla/ringa oss.
Vanlig patientavgift gäller för specialistläkarbesök/operation:
> Se våra priser
Utöver landstingsuppdraget erbjuder vi undersökningar och operationer till privatbetalande patienter.
Optalmica Stockholm
Optalmica Västerås
Optalmica Ögonkliniker bedriver specialiserad ögonsjukvård i öppenvård.
Ögonmottagning: Västerås, Stockholm
Kataraktoperationer: Västerås, Stockholm, Eskilstuna & Gävle
Ögonlocksplastik: Västerås
Glaukomscreening via region: Västerås
Glaukomscreening privat: Stockholm
Synfelskirurgi för att slippa glasögon: Västerås, Stockholm & Eskilstuna
Vi välkomnar patienter från hela landet inom lagen för valfrihetssysetm (LOV)
Landstingstaxa och frikort gäller för regionfinansierad vård.
Via 1177.se - Till 1177
Fyll i kontaktformuläret nedan
Mejla oss / Ring oss
Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.
Tel: 08-55 777 680 (Stockholm)
Tel: 016-200 64 60 (Eskilstuna)
Tel: 0171-77 00 10 (Enköping)
Tel: 021-665 67 00 (Västerås)
Tel: 023-776 69 50 (Falun)
Tel: 026-442 25 20 (Gävle)
Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.
Vi använder cookies för att förbättra dina webbläsningsupplevelser så som framställs i vår cookiepolicy. Vi vill gärna använda denna teknik för att göra din upplevelse så trevlig som möjligt. Genom att klicka på ”Jag accepterar”, samtycker du till vår användning av sådan teknik.