background

Grönstarr - Glaukom

Vad är Glaukom

Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv. Vid glaukom kan bortfall uppstå på olika ställen i synfältet vilket kan upplevas på olika sätt. Man brukar beskriva det som att synen försvinner fläckvis.

Vid glaukom är ofta trycket i ögat förhöjt men glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck. Uppskattningsvis har ca 200 000 svenskar glaukom.

Studier visar att cirka hälften av dessa har sjukdomen utan att veta om det.

VEM DRABBAS

Glaukom är vanligast i högre åldrar. Vem som helst kan få glaukom, men ärftlighet har en viss inverkan. Har man en förälder eller ett syskon med glaukom är risken något större att drabbas.

I början av sjukdomen har man inga symtom alls. När man börjar märka av sitt glaukom har synen ofta påverkats rejält. Kanske är det svårt att följa bilden när man tittar på teve, eller att se allt när man är ute och promenerar.

Man kan aldrig få tillbaka den syn som man har förlorat. Därför är tidig upptäckt mycket viktig.

Det går bra att prata med sin husläkare eller optiker om sina funderingar. Precis som husläkare har optikern möjlighet att skriva remiss till ögonläkare. Det är alltid en ögonläkare som sköter utredning, ställer diagnos och sätter in eventuell behandling.

Undersökningen är smärtfri. Trycket i ögat mäts med hjälp av en tryckmätare. Synfältet och ögonbotten kontrolleras för att se om synnerven har skadats.

Information

Du kan komma till oss på remiss från optiker/husläkare/sjukhus eller Du kan själv boka tid utan remiss via länken nedan, eller mejla/ringa oss.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 330 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt. Utöver landstingsuppdraget samarbetar vi med försäkringsbolag samt erbjuder undersökningar och operationer till privatbetalande patienter.

Boka tid

Vad finns det för behandlingar?

Behandlingen vid glaukom syftar till att sänka trycket i ögat och på så sätt fördröja och förhindra att synnervsskador utvecklas.

Trycksänkande ögondroppar

Vanligaste behandlingen är ögondroppar som sänker ögontrycket. För att få ytterligare trycksänkande effekt kan man kombinera olika preparat .

Laser

Genom laserbehandling kan man öka avflödet av kammarvatten och därmed minska ögontrycket. Man försöker helt enkelt att få kammarvätskan att passera ut lättare. Det finns två varianter av laserbehandlingar; SLT och ALT. Båda laserapparaterna finns hos oss på Optalmica ögonkliniker. Behandlingen utförs i samråd med Din läkare vid ett mottagningsbesök.

Operation

Operation görs exempelvis när den önskade trycksänkande effekten med ögondroppar eller laserbehandling inte är tillräcklig. Operationen görs vanligen under lokalbedövning. Målet är att få kammarvattnet att lämna ögat lättare och sänka ögontrycket.

Synfältsinskränkningar vid glaukom

Synfältsinskränkningar vid glaukom

Optalmica ögonklinik

Ögonsjukvård inom vårdvalet

Optalmica ögonklinik är auktoriserade av Region Uppsala för:

  • Specialiserad ögonsjukvård i öppenvård
  • Kataraktoperationer

Vi välkomnar patienter från hela landet inom Lagen om valfrihetsystem (LOV). Landstingstaxa för specialistläkarbesök eller gråstarrsoperation är 330 kr. Frikort gäller.

Välja ett av följande för att boka tid:

  • Fyll i kontaktformuläret nedan
  • Mejla oss på: info@optalmica.se
  • Ring oss på: 016 2006460

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 om du tex behöver nytt recept eller om du önskar omboka en tid. Via 1177 är det säkert att ange personnummer och vi kan då hjälpa dig via den sidan.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende du inte tror att vi kan hjälpa dig med via 1177 ELLER om du önskar diskutera Privat Förundersökning eller Operation - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka. Vi ringer upp dig så snart vi får möjlighet.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.