background

RLE (Linsbyte) med Multifokal lins

Med en multifokal lins får Du god syn på både långt och nära håll. Under de senaste åren har det skett en enorm förbättring i konstruktion av multifokala linser och numera finns det olika typer av linser, beroende på den enskildes behov.

De modernaste linsvarianterna är:

 • Trifokala linser. Dessa linser har tre styrkor och ger i tillägg till långt och nära håll en bild för mellanavstånd. Hjärnan väljer automatiskt den bild som är i fokus, men det kan ta lite tid att vänja sig vid detta efter operationen.
 • EDoF linser. Dessa linser kallas Extended Depth of Focus och lämpar sig huvudsakligen till Dig som sitter mest vid datorn eller kör bil. EDoF linserna medför mindre ljusspridning jämfört med trifokala linser och kan därmed ge en någon bättre synkvalitet i vissa situationer. Å andra sidan är man ofta i behov av läsglasögon när man ska läsa en bok.

 • Alla varianter av multifokala linser kan även vara toriska. Det innebär att de är speciellt gjorda för att korrigera astigmatism (brytningsfel). På din förundersökning ser vi om du har astigmatism och om en torisk lins är det bästa alternativet för dig. Vilken linstyp som passar dig bäst avgörs på förundersökningen i samråd med våra ögonkirurger.

  Vid förundersökningen gör din ögonläkare också en undersökning och säkerställer att dina ögon är friska och lämpliga för en linsbytesoperation. Denna operation innebär i själva verket att man utför en gråstarrsoperation på ett öga där linsen fortfarande är frisk och inte grumlig som vid gråstarr

  Information

  Boka tid för konsultation med en ögonkirurg som är specialist i synfelsbehandlingar, där ni tillsammans går igenom förutsättningarna som gäller just Dina ögon.

  Boka tid

  Behandlingsresultat

  Vi skickar ut enkät 1 år efter operation med multifokala linser. Vi är väldigt stolta över våra resultat.

  Läs mer

  HUR GÅR OPERATIONEN TILL?

  På operationsdagen träffar du klinikpersonalen som går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Du kan ställa frågor om det är något du funderar på och du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen.

  Den är helt smärtfri, men det är naturligt att man ändå känner viss oro inför en operation. Under operationen tar ögonläkaren och sköterskorna hand om dig. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar. Sedan byter vi ut den gamla linsen i ögat mot en ny konstgjordlins som sitter kvar resten av livet.

  Hela linsbytesoperationen tar ca 10 minuter per öga. Därefter får du vila så länge du vill i vårt vilrum. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna skjuts eller annan transport hem. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

  EFTER OPERATIONEN

  Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast ser du bra direkt efter operationen, men det kan ta mellan 6 månader och 1 år innan du helt har vant dig vid den nya synen. Efterkontrollerna ingår i priset för din operation.

  > Trygghetsgaranti
  Ögonoperation RLE (Linsbyte) med Multifokal lins

  RLE (Linsbyte) med Multifokal lins

  Priser och finansiering

  Kontakta oss via 1177

  Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

  Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

  Till 1177

  Kontaktformulär

  Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

  Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.