background

Så går operationen till

Så går operationen till

Du träffar kirurgen som ska operera dig på en förundersökning. Läkaren går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Skulle kirurgen bedöma att det finns något som hindrar operationen, så avråder kirurgen från operation.

Om alla förutsättningarna finns för en operation, så får du en tid för ingreppet.

Operationsdagen:

På operationsdagen träffar du vår klinikpersonal och kan ställa frågor om det är något ytterligare du funderar på. Du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du känner dig orolig/nervös kan du också be om att få lugnande läkemedel inför själva operationen.

Under operationen tar ögonläkaren och sköterskorna hand om dig. Vi bedövar ögonen med ögondroppar. Via ett minimalt snitt vid sidan av hornhinnan och med hjälp av speciella instrument injiceras linsen in i ögat och placeras framför den egna linsen. Märkbar synförbättring konstateras redan dagen efter operationen.

Ögondroppar används under kommande 2 veckorna. Hela linsimplantation tar ca 5-10 minuter per öga. Därefter får du gärna stanna och vila tills du känner att du orkar ta dig hem. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna skjuts eller annan transport hem. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen:

Efter din operation bokar vi in ett antal återbesök för kontroll av dina ögon, där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast så ser man bra direkt efter operationen men det kan ta några veckor innan du helt har vant dig med din nya syn. Efterkontrollerna, liksom ögondropparna, ingår i priset för din operation.

Fördelar med ingreppet:

  • Snabb synrehabilitering.
  • Jämfört med laseringreppen är denna metod reversibel.
    (linsen kan lätt bytas ut om det anses nödvändigt)
  • Alla typer av synfel kan korrigeras.
  • Passar de som redan är opererade för gråstarr.

Risker med ingreppet:

Traditionella risker som förknippas med alla typer av kirurgi (infektion och inflammation) kan således förekomma, även om de är sällsynta. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du som patient noga följer våra råd som du får efter operationen. Alla förutsägbara risker övervägs förstås noggrant och diskuteras med dig redan vid förundersökningen.

I dessa sällsynta fall, där önskat resultat inte har uppnåtts efter operationen, kan ett kompletterande ingrepp utföras. Hos oss ingår ett eventuellt kompletterande ingrepp alltid i priset för din linsoperation. Vi på Optalmica ögonklinik har lagt stor vikt på att kunna erbjuda Dig ögonkirurger med spetskompetens och flera tusen operationer bakom ryggen såväl som de allra modernaste undersökningsapparater och operationsutrustning, så att Du ska känna dig trygg med din ögonoperation hos oss.

Eftervård:

Efter ingreppet kan du i de flesta fall arbeta som vanligt efter 1-2 dagar men det är väldigt viktigt att du följer våra instruktioner. Du ska inte heller vistas eller arbeta i smutsiga miljöer under första veckan och undvika träning, bastu och vatten i ögonen. Det är också viktigt att du kommer på dina återbesök som är inplanerade. Känner du dig orolig eller har frågor, tveka inte att höra av dig till kliniken.

Glöm inte att informera Transportstyrelsen att du har genomfört en ögonoperation. Om du har glasögon som ett villkor på ditt körkort, så måste du begära ett intyg från oss och skicka in detta till Transportstyrelsen.

Information

Boka tid för konsultation med en ögonkirurg som är specialist i synfelsbehandlingar, där ni tillsammans går igenom förutsättningarna som gäller just Dina ögon.

Boka tid

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.